Biodiversiteit

Gelderland is de groenste provincie van Nederland en dit blijven we graag. Daarom zorgen we voor meer variatie in plant- en diersoorten en een goede samenhang tussen alle soorten. Zo ontstaat er meer biodiversiteit.
Jongen tussen natuur in woonwijk

Wat is biodiversiteit?

De natuur is kwetsbaar. Planten en dieren zijn afhankelijk van elkaar en kunnen niet zonder elkaar. Zo is een hommel bijvoorbeeld afhankelijk van het stuifmeel van de bloemen in zijn directe omgeving. Deze interactie tussen soorten, maar ook de variatie tussen soorten en binnen een soort, heet biodiversiteit. De afname van de biodiversiteit in Gelderland is onlangs gestopt. Maar het gaat nog niet goed genoeg. Daarom werken we hard aan het vergroten van de biodiversiteit in heel Gelderland. Niet alleen in natuurgebieden, maar ook op het platteland en in steden en dorpen. Kies een onderwerp en kom er meer over te weten:

Waarom is biodiversiteit belangrijk?

Hoe groter de biodiversiteit, hoe groter de capaciteit is van de natuur om schokken op te vangen. Een grotere biodiversiteit zorgt ervoor dat natuur minder kwetsbaar is voor bijvoorbeeld droogte, ziekte of klimaatverandering. Biodiversiteit is noodzakelijk voor het bestaan van de natuur. Een gezonde natuur is ook belangrijk voor schoon (drink)water, het tegengaan van de gevolgen van klimaatverandering en onze voedselproductie.

Biodiversiteit in Gelderland

De algemene afname van biodiversiteit in Gelderland is gestopt. Soorten waar het goed mee gaat en soorten waar het minder mee gaat houden elkaar in evenwicht. Zo luidt de conclusie uit het onderzoek hiernaast, uitgevoerd in 2021. Benieuwd hoe wij de biodiversiteit in Gelderland monitoren? Bekijk de factsheet hiernaast. 

Dit doen we om de biodiversiteit te vergroten

Ons volledige uitvoeringsprogramma:

Dit willen we bereiken op het gebied van biodiversiteit

1. Sterkere natuurgebieden en vitaler bos

2. Een grotere biodiversiteit en meer bomen en bos op het platteland

3. Een grotere biodiversiteit en meer bomen en bos in stad en dorp

4. Een grotere betrokkenheid van inwoners bij natuur en groen

Challenge groene icoonprojecten

Een actie die aanzet tot het vergroenen van een stad of dorp. Maar wel op zo’n manier dat er meer variatie ontstaat in planten en dieren. De plek verkoeling geeft bij hitte én regenwater vasthoudt. De verandering tovert het gebied ook om een fijne ontmoetingsplek, geeft ruimte om te bewegen en recreëren. Kortom: een project dat zo iconisch is, dat het anderen inspireert om iets soortgelijks te doen! Heb jij een goed idee? Of wil je inspiratie? Lees verder.